Suunnistuksella on Pitäjänmäen Tarmossa pitkät perinteet. Laji tuli seuran toiminnan piiriin jo vuonna 1947 ja suunnistustoiminta on jatkunut katkeamatta yli puoli vuosisataa. Tälle aikavälille mahtuu hienoja yksilö- ja viestisuorituksia aina Suomen mestaruuksiin saakka. Jo olympiavuonna 1952 Tarmon suunnistajat osallistuivat suunnistajien vuosittaiseen suurtapahtumaan Jukolan viestiin, johon osanotto on jatkunut keskeytyksettä jo yli 50 vuotta. Paras menestys, 15. tila, saavutettiin vuoden 1954 kisassa. Henkilötasolla saavutuksista merkittävimpiä ovat olleet Terttu Nyqvistin neljä SM-voittoa vuosina 1960,1969,1971 ja 1973.

Suunnistusjaoston toiminta-ajatuksena on jäsenten suunnistustaidon ja -kunnon lisääminen sekä suunnistusharrastuksen kasvattaminen ja jäsenpohjan laajentaminen seuran vaikutusalueella kaikissa ikäryhmissä.

Tarmon suunnistusjaosto on pyrkinyt kilpailutoimintansa lisäksi antamaan paikkakunnan nuorille, ja vähän vanhemmillekin, mahdollisuuden opetella suunnistustaitoja tutussa turvallisessa ympäristössä omalla Pitäjänmäen alueen opetuskartalla järjestämällä opetus- ja harjoitustilaisuuksia.

Kansainvälisiin ja kansallisiin suunnistuskilpailuihin osallistutaan mahdollisimman usein. Sama koskee myös ns. seuran edustuskilpailuja, joita ovat SM-, AM-kilpailut sekä Jukolan viesti, jossa tavoitteena jälleen kaksi joukkuetta. Toiminnan pääpaino on osallistumisessa kilpailuihin ja niissä menestymisessä siten, että seuran suunnistajien rankimenestys ja luokitus paranevat ja seuran edustajat yltävät A-finaalisijoituksiin kansallisissa edustuskilpailuissa.


Seuran jäsenten kesken käydään seuraavat kilpailut:

  • Mestaruuskilpailut päiväsuunnistuksessa
  • Katsastus- ja harjoituskilpailuja

Valmennus jakaantuu jäsenten omakohtaiseen valmentautumiseen ja sen tukemiseen sekä yhteisiin maastoharjoituksiin. Kuntoharjoituksia toteutetaan järjestämällä jaoston yhteislenkkejä ja maastovaelluksia, joissa mm. annetaan valmennusta erilaisten maastotyyppien hallintaan ja reitinvalintatekniikoihin. Uusina valmennuskohteina ovat henkinen valmennus ja suoritusten kokonaisvaltainen hallinta.