JOULUKUUSET
Julkaistu: 28.11.2023 10.00

JOULUKUUSET

Pitäjänmäen Tarmon ja PPV:n jalkapallotoiminnan tukemiseksi voit ostaa meiltä Kaitilan kuusen kasvattamia Luomu-joulukuusia.

Tilan tuotanto on ollut Luomuvalvonnan piirissä jo useita vuosia. Käytettävät lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet ovat luomuun hyväksyttyjä. Tiedot on tallennettu Eviran- rekisteriin.

Kuusia on kahta lajiketta, perinteinen metsäkuusi ja Omorika.

Omorikan eli serbiankuusen neulasisto on päältä tummanvihreä ja altapäin kauniin hopean sävyinen sekä pehmeän pistelemätön.

Omorikalle tunnusomaista on myös melko pitkä neulanen. Oikein hoidettuna, pitää neulaset tavallista metsäkuusta paremmin. Tuoksu lähes olematon tai ei lainkaan. Mahdollisesti saattaa sopia kuusiallergikolle.

Hinnat:

Metsäkuusi 200-240cm 60€
Metsäkuusi 240-270cm 65€
Metsäkuusi yli 270cm 70€

Omorika 200-240cm 65€
Omorika 240-270cm 70€
Omorika yli 270cm 75€

Voimme toimittaa lähialueelle. Kuljetusmaksu 10€.

Kuusen voi myös noutaa Pitäjänmäeltä 13.12 lähtien, nouto-tai kuljetusaika sopimuksen mukaan.


Tilaa linkin lomakkeen kautta !


PiTa jalkapallon kuusenmyyntipiste on K-market Reimarlan luona. Aloitamme myynnin myyntipisteellä maanantaina 18.12.
Muut PiTa myyntipisteet: K-Market Ristikko ja S-Market Pitäjänmäki.

Kuusen hoito-ohjeet:

Kuljetus
Kuusta voidaan kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä kuusta kuljetetaan pressun tai kuomun alla.

Sulatus
Jos kuusi on jäässä, pitää se aina sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista kapillaarisen virtauksen aikaan saamiseksi. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti 1-2 vuorokautta, tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä ja runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Mikäli puu on pakattu verkkoon poistetaan se vasta sulatuksen jälkeen.

Jalkaan asetus
Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi. Älä poista kuorta sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Hoito sisätiloissa
Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä, mistä on seurauksena neulasten ennenaikainen variseminen. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Kuusen poisvienti käytön jälkeen
Kuusi riisutaan koristeista ja oksat katkaistaan joko kokonaan tai osittain pois niin että kuusi ja oksat sopivat pussiin eikä neulasia karise muualle kuin oksien leikkauspaikalle.
Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat. Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on luontaista puukohtaista vaihtelua, jota ei voida välttää.